MilujemeVychod - Zimoviská netopierov v Slovenskom krase majú celoeurópsky význam

Zimoviská netopierov v Slovenskom krase majú celoeurópsky význam

Zaujímavosti

Zdieľaj 48.631076, 20.497689

Na území Slovenského krasu prebieha v podzemných priestoroch aj počas tohtoročnej zimy tzv. zimné sčítanie netopierov. Tento národný park má najrozsiahlejšie krasové územie na Slovensku.

Cieľom tejto tradičnej akcie, ktorá sa v zimných mesiacoch pravidelne organizuje už od roku 1991 v období od začiatku decembra do polovice marca je sledovanie zmien početnosti jednotlivých druhov netopierov v rámci monitorovaných zimovísk.

Netopier pobrežný

Netopier pobrežný

Odborníci (chiropterológovia) zo Správy národného parku kontrolujú každoročne okolo 100 vybraných jaskýň, priepastí a banských štôlní v tomto území, aby zistili druhové zloženie a početnosť týchto živočíchov. Zimoviská netopierov na území Slovenského krasu patria medzi najvýznamnejšie na Slovensku a mnohé z nich majú dokonca až celoeurópsky význam. Na tomto území sa nachádza viac ako 1300 jaskýň a priepastí, ktoré poskytujú ideálne podmienky na výskyt týchto živočíchov. V rámci sledovaných zimovísk Slovenského krasu je každoročne zaznamenaný výskyt až 20 druhov netopierov, čo predstavuje najbohatšiu druhovú skladu v rámci jedného územného celku na Slovensku. Výnimočný je aj celkový počet sčítaných netopierov, ktorý presahuje 70 000 jedincov.

Najpočetnejším druhom netopiera v sledovaných podzemných priestoroch Slovenského krasu je večernica malá, ktorá tu zimuje v počte okolo 65 000 jedincov. Najvzácnejšími zimujúcimi druhmi sú podkovár južný, podkovár veľký, lietavec sťahovavý či netopier pobrežný.

Na základe poznatkov získaných z doposiaľ skontrolovaných priestorov počas tohtoročnej zimy je možné konštatovať, že aj napriek podpriemernej zime sú stavy netopierov porovnateľné s predchádzajúcim rokom. Zaznamenané boli aj dva druhy netopierov, ktoré sa tu vyskytujú iba výnimočne. K najzaujímavejším nálezom patrí krúžkovaný podkovár veľký, ktorý bol označený v Maďarsku v roku 1993, čo znamená, že sa jedná o najvyšší zistený vek u tohto druhu netopiera na Slovensku.

Výsledky výskumu predstavujú pre odborníkov významné vstupné údaje nevyhnutné pri zabezpečovaní manažmentových opatrení na ochranu jednotlivých zimovísk a konkrétnych druhov netopierov.

Vchod do jaskyne

Vchod do jaskyne

TS: Štefan Matis

Už ste čítali?

Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter: Veda je fascinujúca

Stredoškoláci, pre ktorých je veda koníčkom. Priniesli medaily z najväčšej svetovej vedeckej súťaže.

Tri miesta duchov na Gemeri

Čo vás napadne pri slove Gemer? Rožňava, Slovenský kras, jaskyne, Betliar či azda vysoká nezamestnanosť? Poďme sa na Gemer pozrieť trošku inak.

Milan Krajňák: Všetko chce svoj čas

Rezbár Milan Krajňák aukciami sôch anjelov podporuje rodiny s ťažko chorými deťmi.

Top