MilujemeVychod - Veľký úspech riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel

Veľký úspech riaditeľky Karpatskej nadácie Laury Dittel

Zaujímavosti

Zdieľaj

Laura Dittel sa ako prvá Slovenka stala členkou výkonného výboru The Eastern Partnership Civil Society Forum. Riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel dosiahla nedávno významný úspech. Na výročnej konferencii Fóra občianskych a mimovládnych organizácií Východného partnerstva (The Eastern Partnership Civil Society Forum) bola zvolená do jeho výkonného výboru. Východné partnerstvo je projektom Európskej únie zameraný na zintenzívnenie vzťahov s krajinami ležiacimi východne od EÚ. Jeho súčasťou je Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina.

Úplne prvá Slovenka v histórii.

Úspech Laury Dittel je o to väčší, že do tejto funkcie bola prvýkrát nominovaná osoba zo Slovenska a hneď bola aj zvolená. „Na konferenciu do Tallinu ma pozvali hlavne preto, lebo Karpatská nadácia je v krajinách Východného partnerstva považovaná za kľúčového hráča v oblasti cezhraničnej a rozvojovej spolupráce. Pracovala som v skupine, ktorá sa venuje ekonomickej integrácii, inováciám a súladu s európskymi politikami. Delegátov z krajín EÚ na konferencii berú ako poradcov a ľudí, ktorí majú procesy, ktorými tieto krajiny teraz prechádzajú už za sebou. Do skupiny som mala priniesť hlavne skúsenosti z mimovládneho neziskového sektora zo Slovenska. Zvolili ma aj za jej koordinátorku, tak som sa ocitla hneď v dvoch pozíciách,“ vraví Laura Dittel.

Laura Dittel

Význam východného partnerstva

Východné partnerstvo prirovnáva k členským krajinám V4. „Je to podobná spoločná iniciatíva niekoľkých krajín. Robia spoločné kroky smerom k demokratizácii spoločnosti, k prijímaniu potrebných zákonov a k nastavovaniu demokratických mechanizmov tak, aby čo najskôr splnili základné kritéria, aby mohli začať plnohodnotne rokovať s Európskou úniou. Je to klub krajín, ktoré už majú podpísanú istú úroveň predvstupových dohôd s EÚ, ale ešte nie sú jej členmi, no v dlhodobom horizonte majú ambíciu sa nimi stať.“

Riešia problémy v krajinách s nedemokratickým režimom

Činnosť riadiacich orgánov tejto asociácie, v ktorých má už svoje zastúpenie aj Slovensko je široká. Píšu stanoviská, rezolúcie k stavu demokracie, ľudských práv a činnosti občianskych organizácií, navrhujú konkrétne zmeny, zasadzujú sa tiež o vyriešenie problému do ktorého sa dostali občianske organizácie a občianski aktivisti vinou nedemokratických režimov v krajinách Východného partnerstva.

„Napríklad v Gruzínsku nemôžeme režim považovať za demokratický. Stále sa tam dejú veci, ktoré sa v demokratických krajinách nesmú stávať. Ako príklad uvediem únos gruzínskeho novinára Afgana Mukhtarliho, ktorý bol gruzínskej vláde nepohodlný pre svoju novinársku činnosť a preto, že sa zasadzoval za ľudské práva. Uniesli ho priamo z ulice v Tbilisi, vzali mu doklady, omámili ho a odviezli do Azerbajdžanu. Tam ho „našla“ miestna polícia. Odvtedy je zadržiavaný v azerbajdžanskom väzení a obvinený z nelegálneho prekročenia hranice. Toto je jeden z príkladov, kde naša asociácia The Eastern Partnership Civil Society Forum pomohla tak, že tento prípad zmedializovala. Jeho manželka si na podujatí prevzala v jeho mene vysoké novinárske ocenenie Pavla Sheremeta,“ približuje Laura Dittel činnosť asociácie.

TS: Natália Novotná
Foto: archív Laury Dittel

Už ste čítali?

Peter Gombita: Skutočne bohatý človek je ten, ktorý je spokojný s tým, čo má

Kňaz, ktorý už 20 rokov pracuje s ľuďmi bez domova. Minulého roku zabehol 1550 km dlhý ultramaratónsky beh z Košíc do Vatikánu, ktorým chcel upozorniť na chudobu vo svete.

Folkmarská skala alebo najkrajší výhľad na rodisko Juraja Jakubiska

Jedným z najkrajších vyhliadkových bodov vo Volovských vrchoch je bezpochybne Folkmarská skala - vápencové bralo, ktoré sa majestátne vypína nad obcou Kojšov.

EĽRO alebo najstarší festival ľudových remesiel v Európe

Festival EĽRO v Kežmarku je najväčšou prezentáciou ľudových remesiel na Slovensku. Tento festival vznikol v roku 1991 ako prvý svojho druhu v Európe.

Top