MilujemeVychod - Iveta Henzélyová: V Bylinkovej škole učíme ľudí milovať prírodu a rozumieť jej

Iveta Henzélyová: V Bylinkovej škole učíme ľudí milovať prírodu a rozumieť jej

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Iveta Henzélyová sa narodila v Levoči, vyštudovala slovenský jazyk a občiansku výchovu na UPJŠ v Prešove. Niekoľko rokov pôsobila ako riaditeľka strednej školy, neskôr ako poslankyňa v parlamente. Jej veľkou vášňou je bylinkárstvo a prírodná medicína. Je zakladateľkou Bylinkovej školy Matky Zeme, kde svoje vedomosti a skúsenosti o bylinkách odovzdáva svojim žiakom. Taktiež spolu so svojou mamou a dcérou zachovávajú pod značkou Slavic Aura starobylé ozdoby hlavy, ktoré sa v minulosti nosili na slovenskom vidieku i v mestskom prostredí.

Aká bola vaša cesta k bylinkám a neskôr k založeniu Bylinkovej školy?

Ako dieťa som letá trávila v Slovenskom raji. Všade rástli voňavé bylinky, ktoré zbierala moja stará mama. Od nej a od môjho otca som sa učila ich spoznávať. Stali sa súčasťou môjho života. Z každej prechádzky, či výletu som vždy priniesla náruč bylín. Rodičia mi namiesto bábik kupovali herbáre a knihy o prírode. Po vysokej škole som začala pracovať a na bylinky mi neostávalo veľa času. Neprestávala som sa však vzdelávať, každú voľnú chvíľu som venovala lúkam a lesu. Keď ma život priviedol k práci terapeutky, bylinky sa stali súčasťou mojej práce. Moji klienti mali veľa otázok: prečo som predpísala tú bylinku a nie inú, ako môže taká malá rastlinka poraziť vážne ochorenie, má rastlina dušu, ako sa mení obsah jej účinných látok počas dňa a počas vegetačného obdobia a mnohé iné. Moji klienti ma doviedli na myšlienku založiť školu, kde by som im tieto poznatky odovzdávala. Tak vznikla Bylinková škola Matky Zeme.

Čomu sa vaša Bylinková škola venuje?

V Bylinkovej škole učíme ľudí milovať prírodu, rozumieť jej. Rozumieť liečivým rastlinám, aj sebe samému. Nedá sa porozumieť svojmu okoliu bez toho, aby sme najprv porozumeli sami sebe. Venujeme sa duchovným zákonom vesmíru, duchovným príčinám ochorení. Moji žiaci sa počas celého roka stretávajú, zbierajú bylinky, spracovávajú ich, meditujú. Ide o komplexné vzdelávanie v oblasti fytoterapie, ale aj v mnohých ďalších oblastiach prírodnej medicíny: apiterapia, gemmoterapia, liečba vodou, liečba hlinou, drahými kameňmi, aromaterapia, vydymovadlá, Bachová kvetová terapia ai.

Bylinková škola

Aké byliny využívate vy?

Ja využívam všetko, čo okolo mňa rastie. Od stromov – breza, dub, buk, jedľa, smrek, jaseň, vŕba, cez kríky a kvitnúce rastliny: baza čierna, rakytník, arónia, čierna ríbezľa, púpava, pýr, zlatobyľ, palina... Veľa liečivých bylín, ktoré sa nevyskytujú voľne v prírode aj pestujem: nechtík, echinacea, archangelika, kalísia, ginko, harmanček...

Existujú všeobecné pravidlá ako zbierať a sušiť bylinky?

Pri zbere rastlín platia pravidlá rovnako, ako pri každej ľudskej činnosti. Rastliny zbierame za sucha, nesmú byť mokré. Zbierame v čistom prostredí, nie pri rušných sídliskách, cestách, priemyselných parkoch. Môžeme použiť nožnice, alebo nožík, ukladáme ich do prútených košíkov, alebo plátených tašiek. Nikdy nevytrháme všetko. Necháme niekoľko jedincov aj pre ostatných zberačov, pre prírodné bytosti a zvieratá. K rastlinám sa správame úctivo. Sú to živé bytosti, ktoré sa nám sami dávajú na naše liečenie a potravu. S vďakou by sme mali kráčať po Matke Zemi, s láskou v srdci a rešpektom. Nazbierané rastliny čo najskôr spracujeme, rozprestrieme na sušenie, zalejeme alkoholom na tinktúry, alebo urobíme masť, či bylinkový olej.

Bylinky sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Máte nejakú, ktorú by ste odporúčali každému?

Doporučila by som skromnú púpavu. Jej koreň lieči pečeň, žlčník, pankreas aj slezinu. Okrem liečby na fyzickej úrovni, poskytuje na energetickej úrovni silu prekonať prekážku, znova sa postaviť, neváhať a vykročiť dopredu. Predpisuje sa ľuďom, ktorí potrebujú povzbudenie, nevedia sa zorientovať v zložitej situácii, sú unavení a vystresovaní. Koreň púpavy zbierame najlepšie skoro na jar aj s ružicou prvých listov, alebo neskoro na jeseň.

Mnoho byliniek si dnes ľudia pestujú aj doma na balkóne. Ktoré bylinky sú na takéto pestovanie najvhodnejšie.

Na balkóne môžeme pestovať bazalku, tymián, rozmarín, nechtík, saturejku, levanduľu. Vyberáme také bylinky, ktoré vydržia priame slnečné svetlo.

Ktoré bylinky by sme mali mať doma v domácej lekárničke?

Doma by sme mali mať určite šalviovú tinktúru. Vieme ju využiť na zápaly dýchacích ciest, dezinfekciu, hojenie rán, afty a ďasná. Ďalej by tam nemala chýbať palina, mäta, púpava, ktoré využijeme pri problémoch s trávením. Levanduľu, valeriánu a chmeľ zase pri nespavosti a strese. Ostatné koreniny ako rascu, bobkový list, rozmarín či borievku môžeme využiť aj ako liečivé rastliny a pripraviť z nich čaj, odvar, tinktúru, obklad alebo zábal pri rôznych bežných zdravotných problémoch.

Foto: archív Iveta Henzelyová

Už ste čítali?

Na Silvestra zaznie v Tatranskom dóme Cyrano

Vo výnimočnom prostredí Tatranského ľadového dómu odohrá na Silvestra svoj koncert košický Music Theatre Orchestra.

Viera Viki Potášová: Keď dostanem nápad, musím ho zrealizovať

Viki spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z OZ Podaj ďalej pomáhajú tým, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciach.

O bodke

Úžasný, zmysluplný a kreatívny rok 2018!

Top