Postupom času sa niektoré jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy, z našich kuchýň pomaly vytratili. Príprava mnohých tradičných pokrmov bola jednoduchá a časovo nenáročná. Aj preto sme sa rozhodli zozbierať niektoré recepty a trošku si ich pripomenúť. Ak máte pocit, že stále varíte to isté dookola, možno v nich nájdete inšpiráciu na rýchly obed či večeru.
Foto: www.coolinari.sk
Tradičné zemiakové jedlo, na ktoré potrebujete iba zemiaky, múku a masť.
"Jedli sme ich s chuťou z tej jednej misy a bolo to skvelé. Chuť obyčajného sedliackeho jedla, slnko a pohoda..."
Pokračovať na recept.
Foto: www.thespruce.com
Tak ako kapustnica sa v každej domácnosti robí trochu inak, tak aj mačanka sa môže pripraviť rôznymi spôsobmi. Základ tohto pokrmu, jucha (šťava z kyslej kapusty) a huby, však býva rovnaký.
Pokračovať na recept.
Foto: http://hl.rs
Základom každých kapustníkov je kysnuté cesto a udusená kapusta. "Nie každé kysnuté cesto je dobré, nie s každým sa dobre pracuje, ale toto vás nesklame. Je bez vajec a tak upečené buchty, niečo slané, či koláče budú mäkké a vláčne aj na druhý deň...."
Pokračovať na recept.
Foto: www.novinky.cz
Prečo ho niekedy neurobiť aj cez rok? "Krásna pripomienka našich tradícií..."
Pokračovať na recept.
Foto: www.mytastesk.com
Jednoduchá a rýchla polievka.
Pokračovať na recept.
Foto: www.ptohobucket.com
"Jednou zo špecialít gazdiniek zo severovýchodného Slovenska sú tatarčené pirohy, ktorých názov je odvodený od tatarky (pohánky), názov ktorej je zas odvodený od Tatarov (pohanov), ktorí ju do našej kuchyne priniesli...."
Pokračovať na recept.
Foto: www.redcookbook.net
Typické "polnočné" jedlo na mnohých svadbách, plesoch, či oslavách...
Pokračovať na recept.
Zdroj titulnej foto: www.pexels.com
O východnom Slovensku očami Michaly Lukáčovej Koniarovej, spoluorganizátorky apolitickej iniciatívy Východ nie je EXIT.
V Košiciach v kine Úsmev sa budú premietať dokumenty o Rómoch, ktorí sa rozhodli robiť niečo pre seba a pre druhých.