MilujemeVychod - Gabriel Oprendek: V podnikaní myslite vo veľkom

Gabriel Oprendek: V podnikaní myslite vo veľkom

Ľudia / Anna Revická

Zdieľaj

Gabriel pochádza z Košíc. Vyštudoval marketing v Dánsku, veľa cestoval a pracoval na rôznych miestach sveta. Vždy, keď prišiel domov na Slovensko, priniesol zo svojich ciest pravé lokálne cidery. Ochutnávanie bolo kultúrnym zážitkom pre jeho kamarátov a rodinu. To inšpirovalo jeho brata Radoslava - biológa a technika, aby vyrobil vlastný slovenský remeselný cider. Po roku experimentovania našiel tú správnu receptúru. Gabriel nakoniec opäť "zakotvil" v Košiciach, aby tu spolu s bratom rozbehli výrobu podľa ich vlastnej receptúry a pod vlastnou značkou. Bratia Oprendekovci založili Opre‘ cider v roku 2013 počas štúdia, keď mali 21 a 19 rokov. Tohto roku boli medzi tými, ktorí získali ocenenie Mladý inovatívny podnikateľ 2017. Pred nedávnom spustili aj výrobu nealkoholických medovo-bylinných limonád Mellos.

Čo ti dalo cestovanie a štúdium v zahraničí?

Veľmi veľa. Už ako 16 ročný som bol na prvej brigáde v zahraničí. Mnoho vecí sa vďaka týmto skúsenostiam v mojom živote odštartovalo a mnoho ďalších zmenilo. Začal som sa starať sám o seba, inak rozmýšľať, stretávať sa s úplne inými ľuďmi než dovtedy. Skôr ako som odišiel študovať do Dánska som si to ešte 2-krát zopakoval.

Gabriel Oprendek

Čím si si myslel, že budeš, keď si končil strednú?

Chcel som byť buď operátor riadiacej veže na letisku, alebo športový manažér. :-) Ani neviem ako ma začala baviť ekonomika a marketing a zrazu som aj zabudol, čím som chcel byť po strednej. Tak to určite malo byť.

Začať s vlastnou výrobou nápoja úplne od nuly so žiadnymi skúsenosťami z tejto oblasti si vyžaduje aj značnú dávku odvahy.

Áno, odvahy bolo treba viac než dosť. Určite tým, že som bol mladý a naivný, tak som na niektoré veci nemyslel, ktoré by ma za iných okolností brzdili. Veľmi som chcel niečo dokázať v mladom veku.

Bol si niekedy v situácii, že si vášmu nápadu neveril resp. prestal veriť?

Nie, nebol. Ak by som tomu neveril, už by som to dávno prestal robiť.

Mať rodinnú firmu prináša so sebou určité výhody ale aj riziká. Ako to vnímaš ty? Neleziete si s bratom niekedy trochu na nervy? ;-)

Niekedy áno, niekedy nie. Našťastie sme úplne odlišní povahovými vlastnosťami, čo nám v práci veľmi pomáha. Poznám dosť podnikateľov, z ktorých veľká väčšina podniká so svojou rodinou. A funguje im to.

Opre

Ako dlho trvalom, kým ste vytvorili vlastnú receptúru?

Približne pol roka na Opre’ cider a jeden rok na limonády Mellos.

Na akých trhoch momentálne fungujete?

Od začiatku sme chceli byť hlavne silný doma v Košiciach a potom v Bratislave. V súčasnosti sa predávame v každom väčšom meste. Naše produkty posielame do Česka, Rakúska, Dánska, Holandska, Estónska a momentálne rokujeme o zastúpení v Číne.

Opre

Čo by si poradil niekomu, kto by chcel začať s výrobou vlastného produktu, ale nevie, ako začať?

Hlavne, aby sa nebál. Veľa problémov je len v našich hlavách. Ak chce niekto začať, je jedno v akom obore, musí sa čo najlepšie pripraviť. Potom to pôjde oveľa jednoduchšie. Najdôležitejšia rada je, aby rozmýšľal vo veľkom. Ak sa mu jeho zámer podarí uskutočniť, je to super. Keď to nevyjde, vie, že to nevzdal bez toho, aby sa o to aspoň pokúsil.

Foto: archív Gabriel Oprendek

Už ste čítali?

Folkmarská skala alebo najkrajší výhľad na rodisko Juraja Jakubiska

Jedným z najkrajších vyhliadkových bodov vo Volovských vrchoch je bezpochybne Folkmarská skala - vápencové bralo, ktoré sa majestátne vypína nad obcou Kojšov.

Peter Gombita: Skutočne bohatý človek je ten, ktorý je spokojný s tým, čo má

Kňaz, ktorý už 20 rokov pracuje s ľuďmi bez domova. Minulého roku zabehol 1550 km dlhý ultramaratónsky beh z Košíc do Vatikánu, ktorým chcel upozorniť na chudobu vo svete.

Andrea Winslow: Nebojte sa robiť chyby

Andrea radí ľuďom v ich začiatkoch podnikania, aj ako nájsť a udržať vnútornú motiváciu.

Top